Manipulatie

Voordat ik bij OneStepSolutions kwam werken, doceerde ik wiskunde op een middelbare school.
In mijn beginperiode als docent werd duidelijk dat de ICT-kennis van de leerlingen, op dat moment groter was dan die van mij.
Er stond een aantal computers langs de wand van mijn lokaal, waar een groepje leerlingen wat digitale opgaven maakte. Ik werd geroepen; “Mevrouw Molenaar, kijk wat leuk van Google?!” Ik liep naar de computer-wand. En stond naar het scherm van de bewuste leerling te kijken. Ik wist dat dit een grap moest zijn, maar “Hoe dan”?!

Op het scherm van een leerling was de website van Google zichtbaar. Gewoon op een doodnormale webbrowser.
Alleen was er iets geks: Onder de zoekbalk stond: “Mede mogelijk gemaakt door [naam leerling]”.

(Ik heb in het voorbeeld hetzelfde trucje uitgevoerd in een webbrowser en hiervan een screenshot genomen. Ik heb de naam van de leerling voor zijn privacy veranderd in ‘Jan de Vries’.)

De url in de browser klopte, het was écht de website van Google, en het was geen afbeelding, want ik kon iets invoeren in de zoekbalk. Maar Google kon dit toch niet zelf gedaan hebben?
Ik stond perplex. De leerlingen vonden mijn reactie hilarisch.

Ze waren wel zo aardig om mij uit te leggen hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.
En hetzelfde ‘trucje’ gebruik ik nu, in mijn nieuwe functie bij OneStepSolutions, denk ik elke werkdag wel. Vandaag de dag doe ik er soms ingewikkelde dingen mee, maar het principe blijft hetzelfde als de grap van de leerlingen.

Je kunt heel simpel op een website iets aan de HTML veranderen. Deze verandering is dan alleen bij jou, lokaal, zichtbaar. Zodra je de pagina ververst is het alweer weg. Je kunt er wel een screenshot van maken, of iemand op jouw scherm de aanpassingen laten zien.

Hoe het werkt:

Open je browser (In het voorbeeld gebruik ik Google Chrome) en ga naar een willekeurige URL.
Klik met je rechtermuisknop op het woord, of de zin, die je wilt aanpassen. Kies voor ‘inspector’ of ‘inspecteren’.
Er wordt nu een console aan de onderkant of zijkant van je browser geopend, waarin onder andere de HTML van de website zichtbaar is. Als het goed is, is de zin die je aan klikte al geselecteerd. Als je deze opzoekt in de console en dubbelklikt, kun je hem wijzigen.
Zelfs als je de console daarna sluit, blijven je wijzigingen in je browser zichtbaar. Probeer het maar eens!

 

 

Je kunt op deze manier heel makkelijk, als webdesigner, bijvoorbeeld even kijken hoe iets staat, of je kunt ook je wiskunde docent in de maling nemen..

Ik wens je een heel prettig weekend,

Sacha Molenaar,
namens OneStepSolutions.

! Let op;
De bijgevoegde afbeeldingen zijn gemanipuleerd!