De eerste programmeur

Daan Couwenbergh schreef het volgende artikel voor ‘IsGeschiedenis’.

“In 1843 schreef Ada Lovelace een essay over het programmeren van een computer en het schrijven van algoritmen. Een blauwdruk voor latere programmeertaal. Daarmee staat Lovelace bekend als de eerste computerprogrammeur. Tijdgenoten verklaarden Lovelace voor gek. Maar computers zijn niets meer dan veredelde rekenmachines.

Brits filosoof en uitvinder Charles Babbage was al jaren bezig met het uitvinden van een mechanische rekenmachine. In 1821 waren alle plannen klaar om de ‘Difference Engine No. 1’ te kunnen bouwen. De machine zou automatisch tabellen kunnen genereren, waardoor fouten werden uitgesloten. Om onbekende redenen is de machine nooit volledig afgebouwd.

In 1834 werkte Babbage aan een nieuw project: de analytische machine. Een machine die de eerder bedachte mechanische rekenmachine van 1821 voorbijstreefde. De machine zou eenmaal op stoom beslissingen kunnen nemen, berekeningen kunnen maken en uitkomsten kunnen onthouden. De machine zou volledig mechanisch zijn en bestond uit draaiende tandwielen en assen, aangedreven door een stoommachine.

Een jaar nadat Charles begon aan zijn plannen voor de analytische machine kwam hij in contact met Lovelace, wie erg geïnteresseerd was in het werk van Charles. In 1937 verzocht Charles haar een artikel over zijn machine te vertalen uit een Franse krant. Lovelace vertaalde niet alleen het artikel, maar besloot ook haar eigen visie erin te verwerken. Lovelace bleek een natuurtalent en besloot haar aantekeningen in de vorm van een essay te publiceren. In haar essay beschreef ze dus als eerste persoon ooit hoe een algoritme voor een computer geschreven moest worden. De machine werd uiteindelijk nooit afgemaakt, maar het algoritme was zo goed als klaar. Als teken van erkenning heeft het Amerikaanse ministerie van defensie de in 1979 ontworpen programmeertaal ‘Ada’ genoemd.”

En nog elke dag zijn wij bezig met programmeren, een geweldig vak!

Het team van OneStepSolutions.