W@chtw0ord123!

Naar aanleiding van het nieuws van vorige week, over een hacker die een zoekmachine bouwde, waarmee iedereen kan opzoeken of zijn gegevens zijn gelekt, willen wij je met het schrijven van deze blog wat nuttige tips geven.
 
Hoe kun je ervoor zorgen dat je gegevens veilig zijn, en je dus (bijna) niet te hacken bent?
 
  • Gebruik voor verschillende platformen ook verschillende wachtwoorden.
  • Verander regelmatig je wachtwoorden.
  • Zorg voor een lang wachtwoord (minimaal 8 tekens).
  • Zet geen herkenbare, of makkelijk te raden elementen in je wachtwoord.
 
Om ál deze verschillende wachtwoorden, die ook nog eens periodiek bijgewerkt dienen te worden, te kunnen onthouden, is het handig om een wachtwoord-manager te gebruiken. Er zijn verschillende apps die jouw wachtwoorden kunnen bewaren en bewaken. Je beveiligt zo’n app met een hoofdwachtwoord. Het spreekt voor zich dat je heel zorgvuldig met dit hoofdwoord om moet gaan. Schrijf het nergens op, kies het wijs en vooral; vergeet het niet!
 
Drie goede wachtwoord-managers zijn mSecure, Dashlane en LastPass. 
 
mSecure is heel toegankelijk en ook makkelijk te synchroniseren met je mobiele telefoon. Ook kan het programma sterke wachtwoorden voor jou genereren. Het is zeer gebruiksvriendelijk.
Je kunt mSecure voor dertig dagen gratis uitproberen. Daarna betaal je eenmalig een bedrag van ongeveer €30,00.
 
Dashlane is iets uitgebreider, en werkt heel goed samen met je browser. Je kunt vanuit de app meteen doorklikken naar een webpagina, waar je dan meteen ingelogd bent.
Ook bevindt Dashlane zich in je browser, om jou te helpen bij het opslaan en genereren van nieuwe wachtwoorden. Het programma maakt het ook makkelijk om wachtwoorden te delen binnen bijvoorbeeld je bedrijf. 
Eens in de zoveel tijd kun je met één klik al je wachtwoorden (of een geselecteerd deel van je wachtwoorden) veranderen. Het programma genereert dan zelf nieuwe, sterkte alternatieven. 
Je kunt een gratis versie van Dashlane downloaden. Als je de uitgebreide versie van het programma wilt gebruiken, dan betaal je ongeveer €40,00 per jaar.
 
LastPass is een programma dat zich goed integreert in je browser. Dit is handig als je vaak online winkelt. LastPass vult bij het uitchecken al je betalings- en verzendgegevens al voor je in. In je inlog-formulieren, zul je een icoontje van LastPass te zien krijgen. Als je hierop klikt, kun je zeer makkelijk en snel inloggen. Net als de twee andere besproken wachtwoord-managers, beschikt LastPass over een wachtwoord-generator. In deze generator kun je de lengte en andere opties voor je nieuwe wachtwoord kiezen.
Je kunt een gratis versie van LastPass downloaden. Als je de uitgebreide versie van het programma wilt gebruiken, dan betaal je ongeveer €12,00 per jaar.
 
Om je van nog wat extra informatie te voorzien, hebben we wat handige links voor je verzameld.
 
 
Je bent natuurlijk welkom om je vragen aan ons te stellen. Stuur een mailtje of kom eens langs,
 
Het team van OneStepSolutions.