Auteursrechten

Een website, post of blog, maak je veel interessanter met leuke afbeeldingen. Als je een bericht plaatst op Facebook, met een pakkend plaatje erbij, zijn mensen veel sneller geboeid. Plaatjes spreken!
Als je op zoek bent naar een geschikte afbeelding voor een stukje tekst, is het natuurlijk heel makkelijk om via Google op afbeeldingen te zoeken. Je typt je zoekopdracht in en er verschijnen pagina’s vol met mooie plaatjes.

Het is alleen niet zo dat je zomaar alle afbeeldingen mag gebruiken! Google weergeeft alle gevonden afbeeldingen, die de zoekmachine op internet heeft gevonden en voldoen aan jouw zoekopdracht. Deze afbeeldingen kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit wil zeggen dat ze in het bezit zijn van iemand anders. Iemand die deze afbeelding zelf gemaakt heeft, of misschien wel gekocht heeft op een speciale afbeeldingen-website.

Hoe weet je of een afbeelding auteursrechtelijk beschermd is? Heel simpel, dat weet je niet, tenzij het tegendeel wordt vermeld. Alle afbeeldingen zijn dus in principe beschermd, tenzij wordt aangegeven dat de afbeelding voor openbaar gebruik is.

Toch kun je nog genoeg mooie afbeeldingen voor je website of blog online vinden. Er zijn speciale databases met ‘gratis’, rechtenvrije, afbeeldingen, voor algemeen gebruik. Er wordt wel vaak gevraagd of je een link naar de bron wilt plaatsen, of een vrijwillige bijdrage wilt doen.

Een goed voorbeeld van zo’n grote collectie ‘gratis’ afbeeldingen is Pixabay, met meer dan 1,3 miljoen afbeeldingen. Pixabay is een community van creatieven, waarbij afbeeldingen en video’s worden gedeeld. Alle inhoud wordt vrijgegeven, waardoor het veilig kan worden gebruikt zonder toestemming te vragen of credit aan de kunstenaar te geven, zelfs voor commerciĆ«le doeleinden.

Wij maken zelf ook wel eens gebruik van Pixabay, onder andere, komen veel van de afbeeldingen bij de blogs hier vandaan.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Pixabay? Neem dan eens een kijkje.
Wil je meer weten over auteursrechten? Kijk dan eens hier.
Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op, of kom eens gezellig langs.

Alvast een prettig weekend,

Het team van OneStepSolutions